Beelden zeggen vaak meer dan woorden. En veel mensen (vooral jongeren) zijn meer visueel ingesteld, en lezen niet graag lange teksten. Klopt allemaal. Maar als je om moet gaan met veel informatie dan loop je ook tegen nadelen van online video aan, in vergelijking met tekst.
Ik ben bezig mijn feeds en mail te behandelen. Na anderhalve dag niet online te zijn geweest, komt dat neer op zo'n tweehonderd berichten. Dat betekent scannen, selectief lezen en nog selectiever reageren. Is goed te doen in ongeveer een uur (schat ik).
Ik heb ook net twee filmpjes op internet bekeken. Kostte me bijna een kwartier. Filmpjes zeggen veel, maar ze zijn lastig selectief te bekijken. Je kunt moeilijker door een filmpje op YouTube zappen. De structuur van video's is niet altijd helder. Teksten kan ik diagonaal lezen, filmpjes niet diagonaal bekijken.Dat heeft uiteraard te maken met de opzet van veel video's. Maar volgens mij ook met eigenschappen van geschreven tekst.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Een filmpje is volgens mij niet geschikt om veel informatie over te brengen. Een filmpje is dan ook niet geschikt als 1 op 1 vervanger van tekst. Een filmpje heeft andere (unieke) communicatieve eigenschappen.
Helaas snapt niet iedereen dat.
Gelukkig kan je een beetje forwarden als een video langdradig wordt (vb. shift happens NL : zo traag en die muziek helpt ook al niet 🙂
Verder sluit ik me aan bij Lucas : video is geen powerpointje op muziek…
Volgens mij is een filmpje juist heel geschikt voor veel informatie. Zelf kan ik informatie die ik heb gezien (bijvoorbeeld op Discovery)veel beter reproduceren, dan wanneer ik het heb gelezen. De koppeling audio en video speelt hierbij een belangijke rol. Ik denk dat het ook afhankelijk is van je leerstijl.
Onze scholengroep doet momenteel een experiment met video’s als reminder voor vaardigheden. De leerling heeft een bepaalde vaardigheid dus al eens uitgelegd gekregen in de les. Hij of zij kan bijvoorbeeld forwarden naar het gedeelte waar het uitvoeren start, wanneer al bekend is welke spullen je nodig hebt.
Wij proberen om de video zo kort mogelijk te maken. Dus nauwelijks theorie, maar voornamelijk vaardigheden.
Zie hier een eerste proefversie:
http://www.youtube.com/watch?v=8qTgf1FNCjk
Ik ben het eens met Lucas dat je video en tekst eigenlijk niet met elkaar kunt vergelijken. Voor alles is een plek. Zij het dat we tot nu voor zo’n beetje alles tekst gebruiken.
Wat mij helpt in het ‘scannen’ van video’s is de annotatiemogelijkheden die bijv. Vimeo en vooral ook Viddler bieden. Daar kun je hyperlinks direct naar secties van een video zetten, of als kijker commentaren in de tijdlijn toevoegen. Dat geeft al een heel andere indruk van het videofragment, nog voor je op play drukt. Die annotatiemogelijkheden (en zoekmogelijkheden) zijn nog sterk in ontwikkeling.
Voor video (en foto) zie ik ook een duidelijke niche in ‘peripheral displays’, zoals de Chumby en andere kleine met internet verbonden beeldschermpjes. Daar is tekst eigenlijk niet te gebruiken, maar beeldmateriaal juist heel goed. Bij ons in de huiskamer wordt op die manier visueel het weerbericht, recente foto’s van bekenden, nieuwsvideo’s, en ander spul getoond.
@ allen: nu online video een stuk toegankelijker is geworden, zie je m.i. inderdaad dat gebruikers zich te veel focussen op het medium. En onvoldoende kritisch kijken naar de relatie doel-middel. Soms kun je een proces etc beter laten zien, in plaats van omschrijven. Maar powerpoint op muziek heeft lang niet altijd toegevoegde waarde. Sommige tools, dank Ton, hebben inderdaad annotatiemogelijkheden die selectief bekijken vergemakkelijken. Denk ook aan presentatiesoftware. Maar bij mainstreamtoepassingen is dat volgens mij nog niet het geval.
Mij schoten meteen enkele hulpmiddelen te binnen:
1. De annotatie (zoals hierboven beschreven) zoals op Vimeo en Viddler
2. De callout (zoals we ook op het werk doen) wat nu ook kan op YouTube
3. De goeie ouwe TOC, table of contents die met de meeste tools tegenwoordig makkelijk te maken valt
Uiteraard blijft de boodschap voor video: hou je aan het scenario, blijf helder, blijf kort.