Volgens Collin Curie is een van de grootste uitdagingen voor ICT-afdelingen: het op een zo goed mogelijke manier outsourcen van de eigen werkzaamheden. ICT-beheer krijgt volgens Curie meer de rol van van 'verkenner' die de beste routes naar de beste oplossingen moet uitstippelen.
Verder zal de complexe taak rond ICT-beveiliging aan belang winnen. Relaties tussen ICT-beheer en het onderwijs worden daarbij steeds belangrijker. Een goede communicatie tussen onderwijs en ICT-beheer is essentieel, vindt Curie.
Curie slaagt er wat mij betreft in om in een notendop te schetsen hoe de rol van ICT-beheer binnen organisaties zal veranderen. Opvallend is wel dat hij outsourcing van ICT via cloud computing als een vanzelfsprekendheid beschouwt. Dat is wel erg kort door de bocht geformuleerd.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
De uitdaging waar ICT-beheer in de toekomst voor komt te staan in onderwijssituaties is een lastige. Ik zie steeds meer om me heen gebeuren dat docenten zelf kiezen (gewoon, omdat het kan) voor een extern gehoste applicatie die het best past bij de eigen manier van werken. ICT-beheer was (tot voor kort) vooral goed in het uitrollen en beheer van monolithische ELO’s. Voor ICT-beheer lag daar het monopolie op de kennis van wat goed was voor het het onderwijs. Met het verschuiven naar meer decentrale oplossingen (cloud computing) zullen docenten steeds vaker hun keuze baseren op eigen ervaringen en de gewenste “look and feel” bij hun vak. De rol van ICT-beheer zal dan m.i.(noodzakelijkerwijs?) meer moeten veranderen van beheerder naar voorlichter/adviseur.