Michael Feldstein stond -zoals zo velen- aanvankelijk sceptisch ten opzichte van Twitter. Inmiddels is hij deze microblog-tool meer op waarde gaan schatten, schrijft hij op zijn blog:
But it does add a nice social dimension to my day, particularly given that I work alone from my home office a lot of the time. It lets me feel a little more connected with friends and colleagues, and does so without taking up unacceptable amounts of time.
Feldstein formuleert daarom een aantal suggesties, die nuttig kunnen zijn bij het gebruik van microblog-tools:
- Neem het niet te serieus. Vergelijk het met achtergrondmuziek.
- Gebruik het om te converseren, eerder dan om te informeren. Beschouw Twitter vooral als middel om verbonden te zijn met anderen. Dat betekent dat je vooral gebruik moet maken van de reply-optie.
- Wees niet bang om iemand niet langer meer te volgen. Interessante mensen of goede bekenden hoeven niet altijd boeiende twitteraars te zijn, schrijft Feldstein.
- Ontwikkel een eigen stijl.
- Volg een beroemd iemand. Je kunt ervan leren hoe zij het medium gebruiken.
- Zoek de Twitter-client (de software waarmee je kunt twitteren) die bij jou past.
- Heb geduld. Het duurt een tijdje voor je een netwerk hebt opgebouwd waar je baat bij hebt.
Mooi om te zien hoe Feldstein aankijkt tegen microbloggen. Ben het niet helemaal met hem eens. Ik vind juist de attenderingsfunctie belangrijk, in plaats van Twitter als 'converseermedium'. Tijdens congressen kun je bijvoorbeeld prima interessante uitspraken microbloggen.
Ik probeer mijn replies enkele keren per dag te checken, maar merk dat dit voor een vloeiende conversatie niet altijd voldoende is. Op mijn werk gebruik ik Twitter eigenlijk nooit. Verder volg ik geen echt bekende personen. Ik vrees namelijk dat zij -net als bij weblogs- gebruik maken van gastschrijvers. En dat vind ik niet authentiek.
Verder heb ik ook ervaren dat het even duurt voordat je baat hebt bij Twitter. Als je een vraag stelt, moet degene die een antwoord weet die vraag maar net voorbij zien komen. Het lezen van alle tweets van alle Twitteraars, die je volgt, is immers niet te doen. Hoe meer mensen jou lezen, des te groter de kans dat jouw vraag wordt beantwoord.
Wat betreft de Twitter-client: na experimenten gebruik ik eigenlijk nog alleen de gewone browser en mijn mobiele telefoon om mee te schrijven.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Wat versta je onder “een echt bekend persoon”?
Is het niet voldoende als ik jou volg?
Als we ons beperken tot het Nederlandse taalgebied, denk je dan aan mensen als Erwin Blom? Wie is volgens jou de bekendste onderwijstwitteraar?
@Willem: Michael Feldstein denkt eerder aan Al Gore of Barack Obama als hij het heeft over beroemde mensen….
De bekendste onderwijstwitteraar? Ik zou het niet weten.
I always say:
The best way to grasp what twitter is about is the public timeline – http://twitter.com/public_timeline