RSS blijft een fantastische manier om zeer efficiënt op de hoogte te blijven van algemeen nieuws, nieuws op jouw vakgebied en bijdragen op sociale platforms zoals Mastodon. Cory Doctorow geeft echter nog een extra reden om RSS te gebruiken: het is één van de weinige acties die jij als individu kunt ondernemen tegen de macht van de grote technologie-platforms.
RSS staat voor “Really Simple Syndication”, een technologie die het mogelijk maakt om automatisch updates van websites, blogs, nieuwsbronnen, en zelfs sociale media te volgen, zonder dat je vastzit aan de algoritmen en inbreuken op privacy van grote platforms. In deze blogpost beschrijf ik hoe RSS werkt.
Volgens Doctorow kunnen individuen weinig kunnen doen om grote, systemische problemen aan te pakken, zoals monopolie-kapitalisme en de verslechtering van digitale platforms (“enshittification“). Het gebruik van RSS is, zoals gezegd, wel één van de acties die je als individu hiertegen zelfstandig kunt ondernemen.
RSS is volgens de auteur een krachtig hulpmiddel omdat het de controle teruggeeft aan de gebruiker. Het is een ‘surveillance-resistente’ en toegankelijke manier om content te volgen zonder tussenkomst van algoritmes of tracking-systemen. In plaats van dat websites of apps bepalen wat je ziet en wanneer je dat ziet, toont een RSS-lezer inhoud in chronologische volgorde zonder advertenties, trackers of pop-ups. Deze technologie stelt je in staat om op een privacyvriendelijke manier je favoriete blogs, nieuws, en zelfs bepaalde sociale media-accounts te volgen, zonder dat platforms weten wat je leest of volgt.
Doctorow stelt verder dat RSS een manier is om digitale platforms te ontwijken die afhankelijk zijn van het verzamelen van gebruikersgegevens en het manipuleren van content. RSS werkt voor vrijwel alles op internet: nieuwsbronnen, blogs, nieuwsbrieven, en zelfs sommige sociale media kunnen via RSS gevolgd worden. Dit maakt RSS volgens de auteur een effectief instrument tegen de negatieve effecten van platformkapitalisme, waarbij gebruikers minder afhankelijk worden van de systemen die hun gegevens exploiteren. Hoe meer mensen RSS gebruiken, hoe minder afhankelijk ontwikkelaars van content worden van platforms als Facebook of X.
Volgens Doctorow hebben individuele acties meestal weinig impact op systemische problemen, maar vormt de overstap naar RSS hierop een uitzondering. Dit leidt moet alleen tot verbetering van de persoonlijke digitale ervaring, maar draagt ook bij aan een internet met minder platformafhankelijkheid en meer controle voor gebruikers. Het is een manier om de digitale wereld meer in lijn te brengen met wat we willen: een web dat minder wordt aangestuurd door de belangen van grote bedrijven en meer door de behoeften en voorkeuren van gebruikers.
Mijn opmerkingen
Ik gebruik al sinds 2003 RSS waarvan meer dan tien jaar met veel plezier Inoreader (de betaalde versie) om ongeveer 500 blogs/sites bij te houden. Een overzicht met RSS feed readers vind je hier.
Je bent daardoor veel beter in staat om een grotere diversiteit aan bronnen te volgen omdat algoritmes niet op basis van jouw gedrag steeds vergelijkbare berichten plaatsen. LinkedIn is bijvoorbeeld een zo’n platform dat er dankzij een algoritme voor zorgt dat de ene gebruiker vaker in een overzicht komt dan de andere gebruiker. LinkedIn maakt ook bewust geen gebruik van RSS.
Ik kan me voorstellen dat je een gebruiker zich overweldigd kan voelen door de enorme stroom aan bijdragen die in je RSS-feedreader verschijnen. Die stroom is m.i. echter beter hanteerbaar dan het aantal berichten in een goed lopende WhatsApp-groep. Onder meer omdat je RSS-feeds je een feedreader ook kunt ordenen.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie