Mijn nieuwste boek “Van start met e-learning in 60 minuten” is sinds maandag te koop. In deze blogpost blik ik terug op het schrijfproces, waarbij ik generatieve AI diverse keren heb gebruikt.
Het schrijven van mijn boek “Van start met e-learning in 60 minuten” voor Uitgeverij Haystack begon eind januari 2024 met een verzoek via LinkedIn van uitgever Geerhard Bolte. Aanvankelijk aarzelde ik vanwege de verwachte tijdsinvestering -ik heb eerder ervaringen met het schrijven van boeken- en vroeg me af of er nog wel behoefte was aan een boek over e-learning, een fenomeen dat al 25 jaar bestaat.
Geerhard overtuigde me echter van de blijvende interesse. Begin februari zegde ik toe en op de 16e hadden we een fysieke afspraak. Een week later leverde ik de structuur in. Ik heb hiervoor overigens niet gebrainstormd met een generatieve AI-oplossing.
Vervolgens ben ik gaan werken aan het eerste hoofdstuk. Half maart was dit eerste hoofdstuk klaar. Als terugkoppeling kreeg ik voornamelijk het verzoek om beknopter en meer verhalend te schrijven voor een doelgroep die over minder expertise ten aanzien van e-learning beschikt, dan de doelgroep waar ik normaal gesproken voor schrijf.
Deze aanpassing in schrijfstijl was voor mij bepaald niet eenvoudig. Desondanks lag er op 20 mei een concepttekst, gevolgd door een nieuwe versie begin juli. Uiteindelijk was het boek medio juli definitief klaar. Het hele proces, van eerste contact tot publicatie, nam dus zo’n zes maanden in beslag, en heeft mij ruim 45 uur gekost. Dit is mij achter af gezien erg meegevallen.
Uiteraard heb ik bij het schrijven geput uit eigen werk, met name mijn weblog. Ik heb daarvoor vooral de zoekmachine van mijn weblog gebruikt. Het lukt mij niet om bijvoorbeeld ChatGPT of Claude mijn blog te laten indexeren en via een GPT of Project content te genereren puur op basis van mijn blog. Over een aantal onderdelen heb ik bij mijn weten niet eerder geschreven, maar soms wel een presentatie verzorgd. Het hoofdstuk ‘Wanneer kies je voor welke vorm (van e-learning)?’ is eigenlijk nieuw.
Daarnaast heb ik ChatGPT -ik gebruikte toen de betaalde versie van Claude nog niet- gebruikt om voorbeelden te genereren, omschrijvingen te geven, teksten uit te werken, teksten te herformuleren, teksten samen te vatten, en de inleiding van het boek te schrijven. Een voorbeeld van een prompt is
Je bent auteur van een boek over e-learning. Je staat bekend om je vermogen om het meest gedetailleerde inzicht te presenteren aan een breed publiek dat door iedereen begrepen kan worden. De doelgroep van het boek bestaat uit leidinggevenden en HR-medewerkers van middelgrote en grote bedrijven, zorginstellingen en overheden. Hun voorkennis op het gebied van e-learning is gering.Herschrijf de tekst op basis van de tekst die ik zo meteen opgeef. Deze tekst staat tussen #begintekst# en #eindtekst#. De stijl moet informatief, eenvoudig, goed gestructureerd en boeiend zijn. Gebruik tussen de 375 en 400 woorden. Schrijf in het Nederlands. Houd rekening met culturele en taalkundige eigenheden van Nederland zoals directheid, en een pragmatische, nuchtere en realistische toon. Hier is de voorbeeldtekst:
#begintekst#
#eindtekst#
of:
Jij bent auteur van een boek over e-learning. Je staat bekend om je vermogen om het meest gedetailleerde inzicht te presenteren aan een breed publiek dat door iedereen begrepen kan worden. De doelgroep van het boek bestaat uit leidinggevenden en HR-medewerkers van middelgrote en grote bedrijven, zorginstellingen en overheden. Hun voorkennis op het gebied van e-learning is gering. Je hebt een hoofdstuk geschreven over diverse leertechnologieën die je kunt gebruiken bij e-learning. In het bijgevoegde document vind je een concept-hoofdstuk van dit boek. Dit hoofdstuk bespreekt het onderwerp: Waar moet je rekening mee houden bij de ontwikkeling en toepassing van e-learning? Geef aan welke aspecten je in dit hoofdstuk mist, waarmee ook rekening gehouden moet worden bij de ontwikkeling en toepassing van e-learning. Focus je daarbij op de meest essentiële ontbrekende aspecten. Noem deze aspecten alleen. Werk ze nog niet uit. Schrijf in het Nederlands. Houd rekening met culturele en taalkundige eigenheden van Nederland zoals directheid, en een pragmatische, nuchtere en realistische toon.
De gegenereerde output heb ik vervolgens gecontroleerd en bewerkt (ingekort, aangevuld, herschreven). Daar heb ik ChatGPT niet voor gebruikt.
Al met al was dit een boeiend traject, waarbij ik ChatGPT vooral als ‘partner’ heb gebruikt. De relatief beperkte tijdsinvestering heeft volgens mij daarmee te maken.
Het boek “Van start met e-learning in 60 minuten” is sinds 2 september 2024 te bestellen bij Uitgeverij Haystack, maar ook in de boekhandel, bij Managementboek, Bol.com, enzovoorts. Het boek is verkrijgbaar als paperback en e-book.
- Prijs: € 12,50
Meer informatie over de inhoud lees je in een andere blogpost.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie