Wat helpt leren en ontwikkelen de economische crisis door?

Volgens Catherine Lombardozzi zijn er vier belangrijke maatregelen die er toe bijdragen dat leren en ontwikkelen in minder economisch florissante tijden overeind blijft:

  • Zorg er voor dat leren en ontwikkelen deel uit maakt van het herformuleren van de bedrijfsstrategie voor de lange termijn. Aan wat voor competenties heeft de organisatie op lange termijn behoefte? En beschikken medewerkers over die competenties? Hoe kan leren en ontwikkelen daar een bijdrage aan leveren?
    Je ziet inderdaad dat er arbeidsorganisaties zijn die deze periode benutten om te investeren in de expertise van medewerkers. Maar je ziet ook dat bedrijven juist als eerste op leren en ontwikkelen gaan bezuinigen.
  • Zorg er voor dat leren just in time, just enough is (dus niet just in case). Het geleerde moet dus snel in de praktijk gebracht kunnen worden.


    Now is a great time to start moving toward developing learning resources, building informal learning strategies, and connecting people to one another

    Dit impliceert in veel gevallen een reorganisatie van de leerfunctie binnen een organisatie. De uitdaging is er voor te zorgen dat deze reorganisatie op langere termijn kostenbesparend werkt. Anders zal het management er op dit moment niet in willen investeren.
    Uiteraard kan (t)e-learning een belangrijke rol spelen bij just in time, just enough leren.

  • Kijk kritisch naar de kwaliteit van leren en ontwikkelen. Lombardozzi denkt dat user generated content een goede bijdrage kan leveren aan leren en ontwikkelen, maar vindt kwaliteitsbewaking van deze leerinhouden een uitdaging. Persoonlijk denk ik dat open educational resources, in combinatie met wisdom of crowds-principes hier een bijdrage aan kan leveren. Al zal dit niet eenvoudig te realiseren zijn (hoe overtuig je management om content open te stellen?).
  • Zorg er voor dat de uitkomsten van leren en ontwikkelen ook op de werkplek toegepast kunnen worden. Mijns inziens vereist dit ook leren op de werkplek, en ruimte binnen je werk om te kunnen leren.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *