Deze podcast van Jeffrey R. Young heeft betrekking op een toepassing van virtual reality waar ik niet eerder over heb gelezen: de bevordering van het behouden en doorgeven van een oorspronkelijke cultuur.
Young laat Jared Ten Brink aan het woord. Hij is doctoraalstudent onderwijskunde aan de Universiteit van Michigan, en een ingeschreven lid van de Nottawaseppi Huron Band van de Potawatomi (dus één van de oorspronkelijke bewoners van de VS). Hij woont op bijna twee en een half uur rijden van het reservaat van de stam, waardoor het moeilijk voor hem is om zijn twee jonge kinderen in te wijden in het inheemse erfgoed. Als voormalig docent zocht hij naar een manier om de kennis en ervaring van stamoudsten via afstandsonderwijs aan een breder publiek over te dragen. Traditionele streamingvideo bleek hier minder geschikt voor.
Om zijn inheemse cultuur beter te bewaren en door te geven, besloot Ten Brink virtual reality uit te proberen. Sommige stamoudsten waren bezorgd dat een VR-bril lerenden juist verder van de natuurlijke wereld zou brengen. Maar andere stamleiders waren wel bereid het te proberen. Het afgelopen jaar heeft Ten Brink deze aanpak uitgeprobeerd door met een 360-gradencamera belangrijke culturele praktijken vast te leggen. De korte VR-video’s maken deel uit van een curriculum dat hij ontwikkelt, en waar ook praktische oefeningen deel van uitmaken.
Ten Brink wilde niet de docent in de video’s zijn, omdat hij niet is opgegroeid in diepe verbondenheid met zijn stamcultuur en geen stamoudste is. Hij raadpleegde daarom verschillende persoonlijke en tribale contacten over welke onderwerpen relevant waren om te behandelen. Ze kozen voor twee onderwerpen van groot belang voor de Anishinaabe, waar de Potawatomi deel van uitmaken: ahornsiroop en manoomin (wilde rijst).
De totstandkoming van de siroop-video illustreert volgens deze bijdrage de potentie van VR. Ten Brink volgde een stamgenoot in een suikerbosje met een 360-gradencamera terwijl hij uitlegde hoe ahornsiroop wordt gewonnen.
Volgens Ten Brink vinden sommige mensen het ironisch om moderne VR-technologie te gebruiken om een oude cultuur over te dragen. Maar volgens hem benutten inheemse volken al lange tijd nieuwe technologieën, ze blijven niet hangen in één tijdperk. Hoewel sommige stamleden er bezwaar tegen hadden, zagen de meesten die hij sprak er wel de mogelijkheden van in.
Voor de toekomst ziet Jared Ten Brink mogelijkheden om via VR live te streamen. Dan kun je een camera rond een heilig vuur plaatsen en een stamoudste kan ter plekke lesgeven, terwijl lerenden op hun eigen plek de VR-omgeving binnen kunnen gaan en de geur van het vuur kunnen ruiken. Anders dan bij een videogesprek kun je dan om je heen kijken en mensen zien dansen, praten en naar de instructie kijken. Het is dan ook een veel actievere gebeurtenis waarbij je dus ook meerdere zintuigen gebruikt.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie