ChatGPT als Persoonlijke Assistent bij het voorbereiden en uitvoeren van leerinterventies

Deze week heb ik weer twee sessies verzorgd over ChatGPT voor leren en ontwikkelen. Daarin heb ik geïllustreerd hoe ChatGPT kan bijdragen aan het mogelijk maken van een effectieve didactiek.

Dinsdagmiddag heb ik een workshop verzorgd voor medewerkers ‘leren en ontwikkelen’ van zorginstelling Amarant in Tilburg (er waren ook medewerkers bij van andere afdelingen). Gisteravond heb ik een masterclass verzorgd voor Ennuonline. De kern van beide bijeenkomsten kwam overeen.

Hoewel toepassingen als ChatGPT een verrijking kunnen zijn voor de persoonlijke leeromgeving van professionals en voor informeel leren -in aanvulling op bijvoorbeeld Youtube, zoekmachines en RSS-, heb ik de focus gelegd op het gebruik van ChatGPT voor formeel leren.

Ik ben begonnen met het belang van een goede ‘prompt’ te benadrukken. Daar is inmiddels ook veel over geschreven. Daarna ben ik ingegaan op de rol die ChatGPT kan vervullen bij:

  1. Het geven van duidelijke, gestructureerde, uitdagende instructies (o.a. teksten op meerdere taalniveaus schrijven, opdrachten maken of instructies herformuleren voor dyslectische lerenden).
  2. Het actief verwerken van leerstof (o.a. teksten genereren die lerenden moeten verbeteren, ideeën genereren, converseren met een bekend persoon).
  3. Het activeren van voorkennis (o.a. door een advance organizer met ChatGPT te maken).
  4. Het gebruiken van toetsen als leer- en oefenstrategie (ChatGPT gebruiken om een voortgangstoets mee te maken).
  5. Het geven van feedback en ondersteuning (o.a. ChatGPT gebruiken om begeleidingsvragen te formuleren of ChatGPT als coach in een programma als Duolingo).
  6. Het creëren van uitgewerkte voorbeelden (ChatGPT ontwikkelt deze voor je).

Toepassingen als ChatGPT (en aanverwante technologieën) zullen in toenemende mate geïntegreerd worden in leertechnologieën zoals leermanagementsystemen. Deels gebeurt dat al (bijvoorbeeld in toetsapplicaties, LessonUp of de Khan Academy). Verder kun je jouw eigen data ook toegankelijk maken met dit soort applicaties, dankzij enterprise versies (geen idee wat de kosten zijn). ‘Kennismanagement’ krijgt hiermee een nieuwe impuls.

Hier vind je mijn slides:

Mijn eerdere bijdragen over ChatGPT (en aanverwante technologieën)

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *