Verreweg de meeste conferenties kennen dezelfde opzet: opening, keynotes, parallelsessies met workshops (vaak ook presentaties), een afsluitende keynote of een dodelijke paneldiscussie aan het eind en dan een borrel. De laatste tijd hoor ik steeds vaker of dat niet anders kan. En vandaag lees ik twee bijdragen over precies dit onderwerp.
Teemu Arina denkt dat social software een rol kan spelen bij de voorbereiding, uitvoering en nazorg van een congres. Robin Good noemt dit X-Events. Met twee van zijn slides (nummer 5 en 6) illustreert Arina overigens al hoe divers van vorm conferenties kunnen zijn:
Wel domineren nog steeds de traditionele vormen.
Jay Cross vindt dat we veel aan conferenties hebben gehad, maar dat er veel verbeterd kan worden aan de manier waarop conferenties georganiseerd worden. Cross geeft daarbij ook aan dat de kredietcrisis er toe leidt dat er bij bedrijven minder animo is voor conferenties omdat zij veel tijd en geld kosten. Hij ziet veel heil in online conferenties.
Zelf zie ik ook veel heil in vormen van conferenties, waarbij de aanwezigen zelf een actieve rol spelen. Of zelfs van zelfgeorganiseerde conferenties, zoals de TeachMeet (waarvan ik editie twee helaas niet kan bijwonen).
Ik denk echter dat de meeste conferentiegangers het wel prima vinden als ze kunnen consumeren. Laten we wel wezen: het aandeel 'web 2.0-practitioners' is nog steeds gering. Commerciële congresaanbieders mijden ook risico's en kiezen wederom voor de traditionele opzet. Er blijken immers genoeg klanten voor te zijn. Hooguit experimenteert men een beetje met andere werkvormen.
Ik merk ook dat vaak weinig gebruik wordt gemaakt van online voorbereidingen, zoals discussies. Deze voorbereidingen hebben een te vrijblijvend karakter. En bij online conferenties is het risico van afleiding (door andere werkzaamheden) groot. Bovendien kom je daarbij lastiger in contact met mensen die je nog niet kent. Ook deel je bij fysieke conferenties in de wandelgangen vertrouwelijke informatie met bekenden. Iets wat je volgens mij online lastiger doet.
Kortom: zoals Jay al opmerkt:
Old habits die hard.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie