In Opening Up YouTube at School gaat Dian Schaffhauser in op de vraag: hoe kun je binnen het onderwijs gebruik maken van het rijke materiaal op internet, zonder dat je lerenden bloot stelt aan 'ongepast' materiaal.
Het artikel gaat met name over technologische oplossingen, gericht op filteren. De meeste filtersoftware is echter niet verfijnd genoeg, en eenvoudig te omzeilen. Bovendien zijn deze tools niet sterk als het gaat om het efficiënt analyseren van ongewenst gedrag.
Toch schijnt er nu 'slimmere' software te zijn, schrijft Schaffhauser.
Network Composer provides multiple forms of web protection. Internet content filtering allows the user to do URL categorization, keyword scanning, and content analysis. (…) Filter avoidance controls, which are updated daily, prevent access to proxy anonymizers. Content shaping and prioritization functions let the user set bandwidth limits or pass-through priorities for websites and applications.
De beschreven filtertool is overigens niet goedkoop (zo'n 10 duizend dollar).
Ik denk dat met name het basisonderwijs baat kan hebben bij slimme filtersoftware. Uit het artikel kan ik niet achterhalen of de gepresenteerde oplossing daadwerkelijk 'slim' is. Je zou bijvoorbeeld bepaalde YouTube-filmpjes moeten kunnen blokkeren, zonder YouTube als geheel ontoegankelijk te maken. En dat op een snelle manier.
Voor het voortgezet onderwijs, mbo en hbo blijf ik de voorkeur geven aan daadwerkelijk pedagogische oplossingen. Of bouwen we ook nog steeds schoolgebouwen met de ramen zó hoog, dat lerenden niet naar buiten kunnen kijken? Dar was immers een jaar of 70 geleden een 'probaat' middel om naar buiten staren te voorkomen.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Dat is inderdaad een behoorlijke investering. Namens Mijn Kind Online ben ik eindredacteur van de kinderbrowser MyBee. De browser is gemaakt voor kinderen tot een jaar of 10 en werkt met een whitelist. Ouders bepalen zelf of hun kind mag zoeken in de database voor strenge ouders of minder strenge ouders, maar kunnen ook kiezen voor de database die door de redactie is gevuld met geschikt materiaal. Kinderen krijgen een melding indien een site nog niet is geevalueerd of indien de site bedoeld is voor oudere kinderen. Ouders hebben de mogelijkheid om deze sites alsnog open te stellen.
MyBee is gratis: http://www.mybee.nl