Bedreigt web 2.0 de kwaliteit van e-learning?

Euphoria over the possibilities of these democratised processes obscures the danger of content being made available which is neither quality assured nor from trusted sources.

Aan het woord is niet 'social software luddite' Andrew Keen, maar de European Learning Industry Group (ELIG) in een persbericht.

De ELIG -een consortium van e-learning bedrijven- pleit voor een balans tussen user-generated content en 'gecodificeerde' content. De Europese Commissie zou hier een rol in moeten hebben, via kwaliteitsstandaarden.

In hun verklaring beveelt men verder aan te komen tot "Standard contractual terms for downloads and managing institutional content acquisition". Deze maatregel zou educatieve uitgevers in snel veranderende tijden moeten helpen hun business model aan te passen. Harmonisatie van standaarden vindt de ELIG ook belangrijk, waarbij men open standaarden belangrijk vindt voor openbare aanbestedingen.

Dit riekt toch echt naar protectionisme, als je het mij vraagt. Menig educatief uitgever is immers lid van de ELIG. Is user generated content kwalitatief minder dan commerciële e-learning content? Ik heb ook vaak zat online leerstof van uitgevers gezien die beneden de maat was.

Verder vind ik het jammer dat de ELIG niet volmondig voor open standaarden gaat. Nota bene: op hun verklaring berust copyright (en niet bijvoorbeeld een Creative Commons Licentie).

De ELIG-verklaring bevat meerdere aanbevelingen. Soms vaag. Maar ook wel sympathiek, zoals pleidooien voor onderzoek of het vernieuwen van lerarenopleidingen.

Al met al heb ik gemengde gevoelens hierbij.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Volgens mij bepaalt de markt wel wat een goed product of goede content is. Daar hebben we toch geen van bovenaf opgelegde standaarden voor nodig. De technische standaarden zijn al redelijk bruikbaar dus daar hoeft de EU zich ook niet aan te wagen.
    Ik ben er wel erg voor dat altijd helder is waar en door wie de content is gemaakt. Ik geloof meer in een mengvorm waarbij je als uitgever deels gecertificeerde content aanbiedt en dit (duidelijk herkenbaar) aanvult met user generated content. Een prachtig voorbeeld hierbij vind ik LiveMocha.
    No guts, no glory. Openheid en duidelijkheid boven Europese regelgeving (in dit geval).
    Hartelijke groeten,
    Marcel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *