Tussendoor leren met Popling

Binnen het onderwijs is wel eens kritiek op appplicaties zoals Hyves of MSN, omdat zij lerenden kunnen 'afleiden' van het leren. Popling lijkt de omgedraaide wereld te zijn. Terwijl je internetapplicaties gebruikt, verschijnt er om de zoveel minuten (kun je zelf instellen) een schermpje met een vraag die je kunt beantwoorden. Denk daarbij aan de basiswoordenschat van een vreemde taal. De makers van Popling richten zich hierbij met mensen die niet gemotiveerd zijn om te leren.

Een aantal opmerkingen wil ik hier bij maken:

  • Als je niet gemotiveerd bent om te leren, installeer je Popling volgens mij niet. Of je negeert de melding steeds.
  • Veel mensen -zoals ik- vinden dergelijke 'pop up notificaties ' juist heel irritant, omdat ze op een opdringerige manier afleiden.
  • De leerinhouden lijken heel sterk gericht te zijn op feitenkennis. Ik zie bijvoorbeeld een module staan waarmee je de Franse regio's en hoofdsteden uit je hoofd kunt leren. Of waarmee je Duitse namen van kledingstukken kunt proberen te onthouden (om onverklaarbare redenen ondergebracht in de rubriek 'voetbal'). Of wat te denken van het lijstje met Amerikaanse presidenten (met bijbehorende jaartallen). Een weinig betekenisvol voorbeeld van 'just in case'-learning, als je het mij vraagt.

Kortom: de manier van leren en de inhoud spreken mij niet echt aan. Ik kan me wel voorstellen dat deze manier van leren binnen een bedrijf wordt gebruikt bij de introductie van nieuwe regelgeving. Maar dan nog vraag ik me af of andere manieren van (e-)leren niet meer op prijs worden gesteld.

Met dank aan Peter Faulhaber voor de tip.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Thank you for the critique! While Popling is used by all types of people, it is designed to help people who would not otherwise study. In that scheme it is helping thousands find the motivation to begin learning a new language. I’m hoping these users will find an interest in the language and take their studies further.
    The content is entirely flexible, but works best with anything you could learn via flash cards.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *