Big data ‘de nieuwe olie’
Als organisaties en individuen ontwikkelen en delen we via internet grote hoeveelheden gegevens. Daarbij hechten we steeds meer waarde aan ‘big data’. Big data worden daarom ook wel eens ‘de nieuwe olie’ genoemd. Heel veel verschillende organisaties maken al gebruik van big data, door bijvoorbeeld gericht advertenties op basis van online surfgedrag aan te bieden. Tijdens de Corona-pandemie speelt big data ook een belangrijke rol bij het nemen van maatregelen.
Bewustwording
Door gebruik te maken van big data kan onderzoek beter en sneller worden uitgevoerd. Big data worden ook in toenemende mate gebruikt voor statistisch onderzoek, op basis waarvan overheden en organisaties belangrijke beslissingen nemen. Zo gebruikt het CBS bijvoorbeeld big data bij het bepalen van de inflatie en de verschuiving van het gebruik van fossiele brandstoffen naar schone energiebronnen als zonnestroom. Tijdens deze online cursus maken deelnemers ook kennis met praktijkvoorbeeld van andere organisaties.
Mensen uit diverse disciplines en organisaties moeten in staat zijn grote hoeveelheden statistische informatie te interpreteren of onderzoek zelf uit te voeren. Daarvoor hebben ze kennis nodig van methoden en technieken om big data te verwerken, en de kwaliteit van de verschillende bronnen te kunnen beoordelen. Dit begint met het creëren van bewustwording ten aanzien van het gebruik van big data voor statistisch onderzoek, inclusief technieken voor het verzamelen en verwerken van gegevens.
Niet feilloos
Deze online cursus over big data en statistiek richt zich dan ook vooral op het creëren van dit bewustzijn. De cursus heeft een inleidend karakter en is bedoeld voor iedereen die te maken krijgt met statistisch onderzoek en big data. Als deelnemer leer je dat big data niet feilloos zijn en weet je waar je straks op moet letten om te achterhalen of data fouten bevatten. Verder leer je de kwaliteit van bronnen te bepalen aan de hand van indicatoren, en de voor- en nadelen van verschillende typen data bij statistisch onderzoek te benoemen. Je werkt niet daadwerkelijk met data en databestanden.
Opzet cursus
De cursus duurt twaalf weken, en bestaat uit zes thema’s. Binnen elk thema ben je als deelnemer ongeveer 4 tot 5 uur bezig met het bestuderen van (video-)instructies, voorbeelden en het maken van opdrachten. Je kunt ook deelnemen aan twee live online sessies.
De cursus kent een betaalde variant en een gratis variant. Het is mogelijk om tegen een betaling van € 299,- een certificaat van de Open Universiteit te ontvangen. Voorwaarde hierbij is wel dat je de opdrachten voldoende hebt gemaakt. Heb je betaald, dan krijg je ook een reactie op je gemaakte opdrachten. De gratis variant is vrij toegankelijk, maar inschrijven is verplicht. Je hebt dan toegang tot leermaterialen, maar je krijgt geen reacties van docenten op vragen en gemaakte opdrachten.
De cursus is mede mogelijk gemaakt door het lectoraat Statistiek en Data Science (onderdeel van het lectoraat Future-proof Financial) van Zuyd Hogeschool en door de CBS Academy.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie