Ik heb al vaker geschreven over het gebruikt van chatbots voor leren. Gisteren kwam ik een tool tegen waarmee je zelf heel eenvoudig chatbots kunt ontwikkelen. Als je tenminste gebruik maakt van van Google Forms.
De makers van de chatbot stellen dat formulieren vaak slecht worden ingevuld. Een chatbot zou het invullen van formulieren bevorderen.
Het werkt als volgt (ervan uitgaande dat je al Google Forms gebruikt).
- Je installeert de betreffende Google Ad-on. Dat doe je met een paar klikken.
- Vervolgens ga je naar het betreffende Google Form waarvan je een chatbot wilt maken.
- In het formulier klik je op Add-ons en kies je voor Forms to chatbot.
- Je hebt de keuze uit:
– Een aparte pagina (met drie layout mogelijkheden).
– Een widget die je toekunt voegen aan je website.
– Code die je kunt toevoegen als iframe. - Vervolgens klik je op Create en wordt de chatbot aangemaakt.
- Hier zie je een voorbeeld.
Is deze tool gratis? Wel tot vijftig responses per maand. Daarna heb je tegen betaling de keuze uit een Lite-pakket, een Standard-pakket of een Plus-pakket.
Als je chatbots op deze manier serieus wilt gebruiken, dan zul je al vrij snel moeten betalen.
Ik heb ook gekeken naar de mogelijkheid om zelftesten met deze tool te creëren. Een Google Form kun je namelijk ook eenvoudig gebruiken als toets. Ik heb daarvoor een zelftest gemaakt met open vragen. Normaliter krijg je daarbij een expertantwoord te zien. Je kunt dan jouw antwoord vergelijken met het exportantwoord. Daar leer je vooral van.
Bij de chatbot krijg je wel de vragen te zien, maar niet de antwoorden. En als je als docent antwoorden wilt beoordelen, heb je persé een mailadres nodig. Aangezien Google-tools niet ‘AVG-proof’ zijn, is dat niet aan te raden.
Je kunt deze tool dus gebruiken voor het stellen van vragen. Je bouwt er geen interactie mee op tussen de chatbot en de gebruiker. Dat beperkt de educatieve toepassingsmogelijkheden. Je kunt hiermee wel experimenteren met het maken van een chatbot. Het nadenken over gestelde vragen is uiteraard ook al een leeractiviteit (reflectiebevorderend).
Hopelijk komen er dergelijke laagdrempelige tools ook beschikbaar voor andere formulier-tools. We moeten immers af van de afhankelijkheid van Google.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie