Videofragmenten van DVD naar ELO

Op dit moment ben ik onder meer betrokken bij de implementatie van de leeromgeving Fronter. Vandaag kreeg ik de vraag of het mogelijk is filmpjes van een DVD via Fronter toegankelijk te maken, zodat lerenden en onderwijsgevenden er altijd en overal bij kunnen.

Nu zijn die zogenaamde VOB-bestanden erg omvangrijk (honderden MB's groot). Ondanks dat bandbreedte steeds minder een issue is, is dit voor de doorsnee gebruiker toch wat veel van het goede. Ik ben daarom op zoek gegaan naar tools waarmee je deze VOB-bestanden kunt converteren, comprimeren en streaming aan kunt bieden.

Helaas zit copyright op de films, zodat ik ze niet kan publiceren op YouTube. Je kunt op YouTube of Surfmedia films voor een beperkte groep toegankelijk maken. Bij YouTube kun je de toegang beperken tot 25 personen. Bij Surfmedia kun je via e-mailadressen of domeinen de toegankelijkheid beperken. Volgens mij werkt dit helaas niet handig als je een filmpje vanuit een elektronische leeromgeving wil linken of embedden.

Bij Vimeo hebben ze een vriendelijkere optie: je kunt een video van een wachtwoord voorzien. Zo'n wachtwoord kun je dan via de leeromgeving communiceren. Beter dan niets, zullen we maar zeggen.

Via Twitter en Facebook kreeg ik nog een aantal tips, waarvan ik er uiteindelijk één heb gebruikt:

Van deze laatste tool heb ik de Mac-versie geïnstalleerd en met veel plezier gebruikt. De tool is erg intuïtief. Je kunt er een groot aantal videoformats mee converteren, o.a. naar mp4-, flv- en swf-formaat. Bestanden worden daarmee vele malen kleiner. Je kunt bestanden ook geschikt maken voor -bijvoorbeeld- de iphone.

Maar het meest handige is natuurlijk dat je je niet druk hoeft te maken om beveiliging en dergelijke educatieve content vrij beschikbaar is.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *