Microsoft Viva: over deze applicatie gaan we de komende tijd veel horen

Microsoft Viva is een nieuw platform van de bekende tech gigant uit Redmond. Het lijkt op een combinatie van een portal en een learning experience platform (LXP). Office 365 (inclusief MS Teams) wordt hiermee geïntegreerd, net als onder andere leermanagementsystemen. In eerste instantie lijkt Microsoft Viva vooral bedoeld voor het faciliteren van leren en werken binnen arbeidsorganisaties. Het zou mij echter niets verbazen als dit platform ook gebruikt gaat worden door leerlingen en studenten.

Rahul Raj noemt Microsoft Viva een employee experience platform, dat tools integreert voor betrokkenheid van werknemers, leren, welzijn en het ontdekken van kennis, “directly into the flow of people’s work”. Je vindt dus alle tools, die je nodig hebt voor werken en leren, op één plek bij elkaar.

Op dit moment bestaat Microsoft Viva uit vier onderdelen:

  1. Viva Connections. Dit is de persoonlijke toegangspoort tot de digitale werkplek waar werknemers toegang hebben tot interne communicatie en documenten. Office 365, Sharepoint en Yammer krijgen hierin een plek.
  2. Viva Insights. Individuele werknemers, managers en bestuurders krijgen zicht op zaken als productiviteit en welbevinden. Verder krijgen de betrokkenen suggesties voor te ondernemen acties om het welbevinden te bevorderen. Werknemers krijgen bijvoorbeeld suggesties om pauzes te nemen (wat m.i. zeer irritant kan zijn). Managers ontvangen signalen over risico’s op burn-out. De informatie die leidinggevenden ontvangen kun je schijnbaar niet herleiden naar individuen. Voor zover ik het begrijp, monitort Viva Insight hiervoor het online gedrag van individuele werknemers en teams. Daarbij wordt ook data gebruikt van applicaties van derden, zoals Zoom of SAP SuccessFactors. Daarnaast kun je met behulp van Viva Insights ook vragenlijsten aan werknemers verstrekken. Ik verwacht dat dit onderdeel de nodige discussie zal opleveren, bijvoorbeeld over privacy (hebben managers echt geen zicht op individuele werknemers?), vertrouwen en over de manier waarop leidinggevenden managen. Naarmate werknemers meer thuis werken, zullen managers echter meer instrumenten willen hebben om productiviteit en welbevinden meer online te monitoren. Het zou me echter niets verbazen als Viva Insights binnen arbeidsorganisaties wordt gede-activeerd.
  3. Viva Learning. Dit onderdeel ontsluit opleidingen, cursussen en trainingen van Microsoft Learn, LinkedIn Learning (eigendom van Microsoft) en van andere aanbieders zoals edX, Coursera of Skillsoft. Verder kan de arbeidsorganisatie hier ook de eigen content bibliotheek op aansluiten. Artificiële, kunstmatige, intelligentie (AI) wordt gebruikt voor het doen van suggesties.
  4. Viva Topics. De vierde module van Microsoft Viva helpt werknemers in contact te komen met informatie en experts binnen de arbeidsorganisatie, en met waardevolle bronnen van derden zoals ServiceNow en Accenture. Ook nu speelt AI hierbij een belangrijke rol bij het vinden van relevante expertise. Ook wordt rekening gehouden met rollen en functies die werknemers vervullen.

Snelle acceptatie?

Ik verwacht dat Viva Learning en Viva Topics met name learning experience platforms ter discussie zullen stellen. Beide onderdelen doen in feite wat een LXP ook doet. Microsoft Viva heeft daarbij het voordeel dat deze applicatie ook als soort intranet kan worden gebruikt.

Bovendien heeft Microsoft met Office 365 sowieso een dominante positie binnen arbeidsorganisaties. De expertise van IT-afdelingen is vaak sterk gericht op Microsoft-producten. Dit zal de acceptatie van Microsoft Viva bevorderen.

De laagdrempeligheid waarmee afnemers van Microsoft Viva content en services van derden binnen ‘Viva’ kunnen gebruiken, zal m.i. sterk bijdragen aan de adoptie van dit employee experience platform. Ik mag hopen dat Microsoft hiervoor ook gebruik maakt van vigerende standaarden.

Microsoft Viva zal nog verder worden doorontwikkeld. Zo zal de mobiele versie volgens Rahul Raj niet onmiddellijk beschikbaar zijn. Het is bij Microsoft ook altijd de vraag hoe handig bepaalde functionaliteiten zijn uitgewerkt.

Relevantie voor onderwijs

Zoals gezegd richt Microsoft met deze applicatie zich vooral op leren en ontwikkelen binnen arbeidsorganisaties. Onderwijsinstellingen zijn uiteraard ook arbeidsorganisaties. Onderwijsinstellingen maken nu bijvoorbeeld ook vaak gebruik van Sharepoint, MS Teams en aanbod van bedrijven als GoodHabitz. De integratie van de verschillende systemen is echter vaak te zoeken. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat onderwijsorganisaties Microsoft Viva gaan gebruiken voor de eigen medewerkers.

Daarnaast zullen ook leerlingen en studenten gebruik kunnen maken van Microsoft Viva. Onderwijsinstellingen maken vaker gebruik van virtuele bedrijven waarbinnen lerenden opdrachten uitvoeren. Ook werken lerenden regelmatig samen in projecten. MS Teams wordt hiervoor op dit moment al gebruikt. Daarnaast leren leerlingen en studenten ook van andere bronnen dan van cursussen of vakken. Bovendien zullen ook leermanagementsystemen die binnen het onderwijs veel worden gebruikt -zoals BrightSpace, Canvas, ItsLearning en Moodle- vermoedelijk ook via Microsoft Viva ontsloten kunnen worden.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *