Moodle en Blackboard (weer) vergeleken

De Universiteit van North Carolina gebruikt momenteel de elektronische leeromgeving Blackboard. Onlangs heeft een LMS Evaluatie Comité onderzocht of deze universiteit niet de overstap moet maken naar concurrent Moodle.

Via oud-collega Harm Weistra werd ik geattendeerd op het definitieve rapport van dit comité. In dit rapport bevelen de auteurs aan om inderdaad te migreren van BlackBoard naar Moodle. Ook beschrijven zij de impact van deze overstap.

De redenen om een overstap te bepleiten zijn divers van aard. Er is onder meer gekeken naar gebruikerservaringen (81% van de respondenten gaf de voorkeur aan Moodle), de geschiktheid voor gehandicapten (geen verschil tussen beide ELO's) en naar de kosten (een overstap naar Moodle zou de total cost of operation in 2011-2012 reduceren met 52%).

Verder onderstreept het LMS Evaluatie Comité de voordelen van open source software boven gesloten software (men wil zelf aanpassingen gaan doorvoeren).

Ik vind het opvallend dat Universiteit van North Carolina niet ook heeft gekeken naar Sakai. Ik kan niet 1-2-3 achterhalen waarom.

Een paar jaar geleden schreef ik ook al over een vergelijkend 'warenonderzoek' tussen Moodle en BlackBoard (met Moodle als 'winnaar').

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Ze vergelijken eigenlijk WebCT Vista met Moodle, dus niet de nieuwste versie van Blackboard. In versie 9 zitten een heel aantal verbeteringen, die ze nu als positief van Moodle noteren.
    mvg,
    Willem

  2. Het financieel voordeel van Moodle vs. Blackboard wordt geschat op
    $ 162,252 voor 2010-2011. Dat voordeel komt vooral uit de kosten voor hosting. De hosting van Moodle is $ 267,269 goedkoper dan die van Blackboard. Merkwaardig: de technologie van BB zal toch niet zoveel slechter, ouder of vol van overhead zijn dan die van Moodle, bij gelijke aantallen gebruikers en media en gewenste performance.
    En: voor Moodle moet blijkbaar $ 105,017 per jaar worden uitgegeven om het als gelijkwaardig met BB in de lucht te houden. Dat geld wordt dan besteed aan 2 personeelsleden extra en een lage $ 10.000 aan ingehuurd programmeerwerk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *