Kom in actie: regering Trump tast internetvrijheid aan (en de Nederlandse overheid ook)

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil een internet provider verplichten alle data te overhandigen van een anti-Trump website. Daarbij gaat men heel ver. Avaaz is hier een petitie tegen gestart, die het tekenen absoluut waard is. Onze overheid kan op deze manier de internetvrijheid overigens ook aantasten. En ook daar kun je wat aan doen.

Tijdens de inauguratie van president Donald Trump hebben naast vele vreedzame betogingen, helaas ook gewelddadige protesten plaatsgevonden. Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigt de website DisruptJ20 ervan een actieve bijdrage te hebben geleverd aan de rellen van 20 januari 2017 in Washington. Zij spannen daarom een rechtszaak aan tegen internet provider DreamHost waar DisruptJ20 gehost wordt.  Daarbij wil de Amerikaanse overheid over elk bestand kunnen beschikken. Dus ook over niet-gepubliceerde blogposts en over de IP-adressen van iedereen die de site DisruptJ20 zelfs maar bezocht heeft (vanaf welke locatie ter wereld dan ook).  Als je uit interesse deze site hebt bezocht, ben je in feite al verdacht. Lees het artikel in de Washington Post over de achtergronden.

Campagnebeweging Avaaz is een petitie gestart met de volgende oproep aan de rechter en het hof die deze zaak gaat beoordelen:

We call on you to rule in favour of DreamHost in the matter of the search of www.disruptj20.org. The request for citizens’ data by the Trump administration is investigatory overreach and violates the privacy and compromises the safety of millions of people inside the US and around the world. The search warrant requested is an outrageous abuse of government authority by the Department of Justice and should be denied by the court.

Volgens Avaaz wordt de helft van het aantal websites in de VS gehost, en kan een veroordeling van DreamHost wereldwijd grote gevolgen hebben voor de internetvrijheid. Ik deel deze mening en heb de petitie daarom ondertekent. De regering Trump schiet met een kanon op een mug. De negatieve gevolgen voor vrijheid van meningsuiting, je veilig online durven bewegen en privacy zijn vele malen ernstiger dan de gevolgen van de -uiteraard niet goed te keuren- gewelddadige protesten tijdens de inauguratie.

Deze ontwikkeling laat m.i. ook zien waar de recent door ons parlement aangenomen Sleepwet toe kan leiden. Deze wet stelt inlichtingendiensten vanaf 2017 immers in staat op grote schaal online communicatie en informatie te verwerven, ook van onschuldige burgers.  Er is een initiatief gestart om een referendum over deze wet te houden. Tot en met vandaag kun je deze oproep ondersteunen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *