De Educause Learning Initiative besteedt in 7 things you should know about…Next-generation Presentation tools aandacht aan applicaties, waarmee je presentaties kunt maken, die de volgende kenmerken hebben:
- Een aantal presentatoren kan gezamenlijk online aan één versie werken.
- Het publiek kan meteen hyperlinks bezoeken, de informatie inbrengen, en daarmee een rijkere leerervaring ondergaan.
- Er is geen sprake van dia's die in een bepaalde volgorde staan, maar meer van een map ("a storyboard approach") die de presentator in staat stelt flexibel in te gaan op vragen van het publiek.
- Je hebt de mogelijkheid om snel in te zoomen naar details of juist naar terug te keren naar het overzicht.
Voorbeelden zijn Prezi en Zoho Show (die ik zelf niet ken). Tot mijn verbazing wordt Slideshare hier ook genoemd (deze voldoet immers niet aan een aantal van de kenmerken).
Volgens 7 things you should know about…Next-generation Presentation tools hebben deze tools ook beperkingen. Je kunt bijvoorbeeld snel worden afgeleid. Verder is het niet altijd wenselijk dat dezelfde presentatie inhoudelijk anders uitpakt (dat speelt bijvoorbeeld bij thema's op het gebied van quality assurance). Ook moet je niet denken dat iedereen van deze manier van presenteren houdt (van de traditionele manier ook niet). Bovendien: zijn de leveranciers van deze tools volwassen genoeg zodat je ook op langere termijn kunt beschikken over de presentaties? Tenslotte beschik je op congreslocaties niet altijd over een goede
internetverbinding (zeker niet voor het publiek).
Ik heb ook geëxperimenteerd met Prezi. Het ontwikkelen van een presentatie binnen Prezi kostte mij veel meer tijd, dan een presentatie in powerpoint of keynote (vooral omdat ik delen van bestaande presentaties gemakkelijker kan hergebruiken). Bovendien kun je met keynote ook heel gemakkelijk video integreren. Daarnaast kun je zelfs in Powerpoint werken met schema's en hyperlinks.
Er komen ook steeds meer mogelijkheden om powerpoint presentaties te versterken met interactiemogelijkheden (stemmen via je mobiel; Willem Karssenberg heeft daar een aantal keren over geblogd). En denk ook eens aan de mogelijkheden om te werken met een mindmap voor presentaties.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Ik vind Prezi een uitstekende tool en het vraagt me niet meer tijd. Je moet volgens mij op een andere manier te werk gaan. Vooral voor het inbrengen van mindmaps vind ik dit heel handig.
Ook de andere manier waarop de deelnemers de presentatie te zien krijgen vind ik leuk.
Voor het herwerken van bestaande presentaties zal het gebruik de bestaande tools altijd eenvoudiger zijn/blijven.
Blijven proberen zou ik zo zeggen. Eindelijk een alternatief voor het te veel gebruikte powerpoint.
Ik heb Prezi nog nooit ‘echt’ gebruikt, enkel mee geëxperimenteerd. Ik ben het volledig met Bert eens. Prezi gebruik je alleen als je een presentatie NIET volgens de ‘standaard’ lijstjes/bullets/schema’s/grafieken manier wilt geven (en dat zouden we met z’n allen minder moeten doen!!!).
Veel graphics, animatie, ondersteunende visuals. En dan zelf bevlogen je verhaal vertellen. Dat is waar je Prezi uitstekend voor kunt gebruiken lijkt me.
Maar dan moet je wel op een andere manier gaan/durven/kunnen/willen presenteren. Een manier die, denk ik, veel aantrekkelijker voor je publiek is!
Uiteraard kan je dit ook met PP of Keynote doen. Prezi is juist leuk doordat je met de animatie eigenlijk het idee krijgt (en dat is ook zo) dat je op een groot ‘werkblad’ of ‘moodboard’ aan het werk bent.
Prezi: ik kwam het woord zo dikwijls tegen, dat ik er wel heen moest. Deze presentatievorm lijkt me op het eerste gezicht geweldig. Want anders. Het lineaire doorbroken. Ik moest hem ook maar eens proberen. Maar of het wat wordt? Bert en Mcoster geven me wel moed om eraan te beginnen.