Onderwijsinstellingen passen vaker 360-graden video’s binnen online en blended cursussen toe. De eerste ervaringen worden nu ook gedeeld, en zijn veelbelovend.
Een 360-graden video is een relatief laagdrempelige toepassing van virtual reality. Uiteraard mis je interactiemogelijkheden met content, die meer geavanceerde VR-toepassingen wel hebben. Toch hebben deze 360-graden video’s didactische meerwaarde.
Een tijd geleden schreef ik al over de eerste ervaringen bij de Radboud Universiteit. Zojuist las ik een artikel over de eerste ervaringen van Penn State World Campus. Zij gebruiken deze video’s binnen de cursus Special Education 801. In deze cursus leren (aankomende) docenten hoe zij het beste kunnen reageren op ‘uitdagend gedrag’. Lerenden zien hoe docenten in een klas hun klas fysiek inrichten. De video stelt lerenden in staat vanuit het perspectief van de docent en de lerende te kijken.
De volgende voordelen vanuit didactisch oogpunt worden genoemd:
- Er is sprake van een meer ‘meeslepende’ (immersive) leerervaring, en daardoor van een meer verdiepende verbinding met het onderwerp.
- Bepaalde concepten zouden daardoor meer effectief bestudeerd worden. Het geleerde zou beter beklijven.
- Deze aanpak bevordert een beter begrip bij lerenden over welke leerinhouden en vaardigheden zij moeten leren.
- Je kunt het onderwerp vanuit verschillende perspectieven bestuderen.
- De lerende heeft meer controle over wat de lerende wil zien. Dit heeft m.i. ook risico’s als lerenden niet weten waar zij naar moeten kijken.
- De bijdrage rept ook van onderzoek waarbij gekeken wordt naar de effecten van 2D-lesmateriaal (illustraties in Powerpoint) en 360-graden video’s. Dit onderzoek zou laten zien dat deze video’s het beste werken bij concepten met een ‘ruimtelijke component’ (zoals onderwijs binnen een klaslokaal). Je vindt helaas niet meer informatie over dit onderzoek.
Ik kan me er wel wat bij voorstellen dat 360-graden video’s leiden tot een beter begrip dan 2D-content, met name als ‘ruimte’ een belangrijke plek in het te bestuderen concept speelt. Daar komt bij dat deze video’s relatief snel te ontwikkelen zijn. De effectiviteit deze video’s hangt waarschijnlijk ook af van de samenhang met andere leeractiviteiten en het aanbieden van een structuur.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Geef een reactie