2U heeft faillissement aangevraagd

In de zomervakantie heeft het bedrijf 2U een faillissement aangevraagd. 2U is sinds juni 2021 eigenaar van edX, het bekende platform waar je deel kunt nemen aan massive open online courses en andere online programma’s van onder andere Harvard, MIT en TU Delft.

afbeelding van een divers samengestelde groep medewerkers die gebukt gaan onder een grote zak met euro's, met de kleuren geel, groen en oranje als dominante kleuren.
DALL-E: afbeelding van een divers samengestelde groep medewerkers die gebukt gaan onder een grote zak met euro’s, met de kleuren geel, groen en oranje als dominante kleuren.

Volgens Lauren Coffey van Inside HigherEd markeert dit faillissement een belangrijke verschuiving in het landschap van online onderwijs en roept het vragen op over de toekomst van zogenaamde platforms voor online programma management (OPM’s) en hun partnerschappen met onderwijsinstellingen. Online Program Management (OPM) providers ondersteunen onderwijsinstellingen bij het opzetten, beheren en promoten van online opleidingen. Ze bieden -uiteraard tegen betaling- diensten zoals marketing, werving, cursusontwikkeling en ondersteuning van lerenden.

2U is volgens Coffey in zeventien jaar uitgegroeid tot een van de grootste spelers in de OPM-sector. Het bedrijf bood een mix van eigen online programma’s, bootcamps en ondersteuning voor universiteiten bij het aanbieden van online opleidingen. De overname van het non-profit leerplatform edX voor $800 miljoen heeft het bedrijf echter geen goed gedaan omdat het leidde tot een grote schuldenlast.

Op 20 februari van dit jaar besteedde ik al aandacht aan de financiële problemen van 2U. Toenemende concurrentie, veranderende attitudes tegenover OPM’s en hun omstreden inkomstendelingsmodellen, voorgestelde regelgeving en inflatie, maakten het bedrijfsmodel volgens Coffey onhoudbaar.

2U bevindt zich momenteel in een herstructureringsproces dat over enkele weken moet zijn afgerond. De CEO van 2U verwacht dat dit proces leidt tot extra speelruimte, en dat lerenden geen last zullen hebben van deze problemen. edX is bijvoorbeeld ook gewoon  bereikbaar, en je kunt je nog steeds aanmelden voor diverse online leereenheden. Een faillissement betekent dus niet per definitie ‘einde oefening’ voor het bedrijf.

Volgens Lauren Coffey zijn experts verdeeld over de implicaties van deze ontwikkeling. Sommigen zien het als een kans voor 2U om zich te herpositioneren in een competitieve markt, terwijl anderen het beschouwen als een uitweg voor een bedrijf dat al lang op zijn retour is. Critici betogen dat het faillissement een oneerlijke uitweg biedt voor een bedrijf dat lerenden heeft benadeeld (diensten tegen hoge kosten).

Voor de 260 onderwijsinstellingen die met 2U samenwerken, roept deze situatie volgens Coffey nieuwe vragen op. Experts verwachten dat sommige instellingen deze gelegenheid zullen aangrijpen om hun contracten te heronderhandelen of zelfs te beëindigen. Zij kunnen kiezen voor een andere OPM-provider of de services in eigen huis organiseren (en wellicht kosten besparen). Andere OPM-providers zullen waarschijnlijk proberen in te springen in de ontstane ruimte.

Onderwijsinstellingen zouden hun huidige contracten kritisch moeten bekijken en mogelijk te heronderhandelen. Voorbeelden zijn een andere verdeling van de inkomsten tussen de OPM-provider en de onderwijsinstelling, het verkorten van contractduur, het opnemen van uitstapclausules en het verhogen van transparantie, vooral wat betreft marketingactiviteiten.

Mijn opmerkingen

Dit is een relevante ontwikkeling die ook vraagtekens plaatst bij de afhankelijkheid van onderwijsinstellingen van commerciële bedrijven, als het gaat om online en blended learning. Wat is jouw Plan B als jouw leverancier failliet gaat? Kun je content en data makkelijk migreren naar een ander platform? Wat besteed je uit, en wat niet? Ben je in staat om services snel ‘in huis’ op te zetten, als jouw partner failliet gaat?

Veel leveranciers bestaan overigens al vele jaren en doen geen overnames waardoor ze met veel schulden worden opgezadeld.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *