Is bloggen over het hoogtepunt heen? Niet als je het toenemende aantal feeds in mijn feedreader als graadmeter neemt. Alleen al het aantal Nederlands/Vlaamse edubloggers bedraagt zo’n 80. Ok, een aantal is niet meer actief. Maar ik ben ongetwijfeld ook niet volledig.
Dat bloggen niet over het hoogtepunt heen is, beweert ook WebWereld: weblogs zouden als paddestoelen uit de grond schieten. WebWereld beroept zich hierbij op een onderzoek van Universal McCann onder 17 duizend internetgebruikers.
Op basis van dit onderzoek (25 mb) trekt men de conclusie dat in Nederland 1,7 miljoen websurfers een blog bijhouden.
En dat kan ik nu ook weer niet geloven. Ik ken heel wat websurfers (privé en werk), maar ik ken naar verhouding maar héél weinig bloggers. Ik vraag ook regelmatig tijdens presentaties wie een weblog bij houdt. Sporadisch gaan er handen om hoog. Ok, misschien is mijn persoonlijke omgeving niet representatief. Maar dat kan ik ook niet geloven van de respondenten van het onderzoek van Universal McCann.
En als je het rapport zelf leest, is dat inderdaad het geval. Je moet internet intensief gebruiken om aan het onderzoek mee te kunnen doen. De cijfers zijn wat mij betreft dus aan de hoge kant.
Bron: Universal McCann
Dat neemt niet weg dat het rapport trends duidelijk maakt, zoals
- De internetpenetratie is het hoogste in Nederland (althans in vergelijking met de andere in het onderzoek betrokken landen).
- Het gebruik van online video neemt sterk toe.
- Social networking sites worden steeds populairder. Maar er is wel sprake van een zeer gefragmenteerde markt.
- China telt meer bloggers dan de VS en West-Europa samen.
- Er zijn grote verschillen wat betreft de adoptie van RSS. Nederland loopt op dit gebied achter in vergelijking met landen als Rusland, China, India en ook Polen.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Ik denk wel dat er zoveel blogs zijn, zelf heb ik er ook meer dan 1, ook mijn 8 jarige dochter heeft er ééntje… Niet dat het nieuws allemaal even wereldbelangrijk is, maar ’t is geteld in de statistieken…