Van hiërarchie naar “wirearchy”

Internettechnologie maakt het mogelijk dat mensen zelf netwerken vormen om kennis te delen en laagdrempelig toegang hebben tot kwalitatief goede content. Daar waar wij vroeger organisaties nodig hadden om te leren, maakt internettechnologie een "doe het zelf-revolutie" mogelijk met verreikende gevolgen. Dat stelt Harold Jarche in het paper Command and control withers. Jarche constateert dat technologie en ideeën op termijn zullen leiden tot een nieuwe "ideologie" (het begrip "paradigma" was volgens mij meer op z'n plaats geweest).

Volgen Jarche hebben we te maken met een genetwerkte samenleving, die zich kenmerkt door "wirearchy" in plaats van hiërarchie waarbij commando en controle steeds minder belangrijk worden.


Learning is not
something that is “done to you” and management cannot be an external force but must be an internal
motivational driver of the organization.


Jarche formuleert ook aanbevelingen op opleidingsorganisaties, en pleit voor dwarsverbanden binnen organisaties in plaats van stammenstrijd.

Harold Jarche schetst in dit essay een mooi beeld van een samenleving waarin vooral sprake is van netwerken, samenwerking, gelijkwaardigheid en leren (in plaats van trainen). Ik heb wel de indruk dat de bestaande cultuur en structuur van veel organisaties niet past bij dit beeld. Veel instellingen en ondernemingen zijn nog steeds erg top down georganiseerd, gesloten en bieden weinig ruimte voor -bijvoorbeeld- informeel leren. Toch vind ik het een mooi perspectief dat hij samenvattend schetst.

Via Stephen Downes

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Wilfred,
    Mooie quote heb je geplaatst: van ‘jij moet’ naar ‘ik wil’…
    Mooi iets om naartoe te werken. Cultuuromslag. Van ‘verplicht’ leren door controle/ monitoring naar de ‘eigen vraag om te leren’. De intrinsieke waarde is zoveel malen sterker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *