Volgens CIO.nl neemt het enthousiasme van bedrijven voor telepresence toe. Zij omschrijven deze technologie als
de high-def vorm van teleconferencing waarbij deelnemers het idee hebben dat ze samen in één ruimte zitten.
CIO.nl refereert aan onderzoek van TheInfoPro, waarin bijna zeven van de tien bedrijven weliswaar aangeeft nooit gebruik te maken van telepresence, maar 60% van de bedrijven met ervaring met deze technologie van plan is er op korte termijn vaker gebruik van te maken. Als 25% van de bedrijven telepresence gebruikt, is volgens het bericht sprake van een omslagpunt en een doorbraak.
Reductie van reiskosten wordt als belangrijkste business driver genoemd. Lagere investeringskosten, in vergelijking met een tijd geleden, maken telepresence toegankelijker.
Meer dan vijf jaar geleden heb ik voorbeelden van telepresence tijdens de Online Educa Berlijn mogen bekijken. Het kwam toen heel futuristisch, maar wel spectaculair, over.
Als deze technologie inderdaad meer toegankelijker wordt, en door gaat breken, dan betekent dat volgens mij nogal wat voor het leren. De manier waarop we nu 'weblectures' verzorgen zal als 'zeer knullig' betiteld worden, in vergelijking met telepresence. Daarnaast zal online samenwerkend leren (zowel formeel als informeel) een flinke impuls krijgen.
Telepresence scoort namelijk veel hoger dan andere technologieën op "social presence": je bent je er meer van bewust dat je interacteert met 'echte' anderen. Dit bevordert de effectiviteit van de communicatie en daarmee de uitvoering van (leer)taken.
Ik verwacht dat mensen, die nu nog weinig gemotiveerd zijn om via ICT te overleggen, dankzij telepresence overgehaald zullen worden. Juist omdat men het gevoel zal hebben dat deze manier van communiceren meer persoonlijk is. Daardoor zullen niet alleen reiskosten teruggedrongen worden, maar ook de CO2-emissie.
Een erg vergaand voorbeeld van telepresence via hologram-technologie kun je in onderstaand filmpje bekijken (over de Amerikaanse presidentsverkiezingen). Jessica Yellin van CNN bevindt zich in Chicago, maar het lijkt alsof zij in de studio in New York staat:
Nota bene: Gary Woodill geeft voorbeelden van “situational telepresence” waarbij het lijkt alsof je op een bepaalde plaats bent.
This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.
Wat je in Berlijn hebt gezien weet ik niet (ik was er vorig jaar helaas niet bij) maar het “hologram” in het filmpje is hartstikke nep. De aanwezigen in de studio zien deze mevrouw ook helemaal niet. Zij wordt op een andere plaats opgenomen voor een greenscreen en tijdens de uitzending ‘live’ ingeplakt. Het rode rondje op de vloer is dan ook theater (star-trek effect). Helaas, geen telepresence dus. Op échte vormen van holografische telepresence neem ik meteen aandelen, want de gebruiksmogelijkheden voor bepaalde industrieën (denk aan de meest populaire vorm van internetcontent) lijken me eindeloos.
@Patricia Kokx: het afgelopen jaar heb ik daar geen voorbeelden van telepresence gezien. Wel in 2004.
Maar meen je dat echt wat je schrijft over het CNN voorbeeld? Dat heb ik niet eerder ergens gelezen?
Ik heb holografische telepresence systeem een maand geleden werkend gezien op de stand van Newtel op de TCD beurs in Utrecht. Alhoewel het hologram van te voren was opgenomen, was deze voor iedereen goed zichtbaar. Levensecht.
Probleem lijkt me echter dat de noodzakelijke nevel en verdonkerde ruimte de nodige praktische problemen met zich gaat meebrengen.
Als er een doorbraak komt is die te verwachten voor videoconferentie in vergaderruimtes en vanaf de werkplek. Ik ben zelf nogal gecharmeeerd van simpele, goedkope en flexibele oplossingen zoals http://www.iris2iris.com
Ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen. Wellicht dat teleportatie er eerder is: “beam me up scotty”. Dan hebben we telepresence niet eens meer nodig 😉
@Marco: dank voor de aanvulling. Als ik kijk naar afbeeldingen op deze website dan lijkt dat erg op traditionele videoconferencing, waarbij social presence minder sterk is dan bij telepresence.
@Wilfred: het woord hologram is in de titel van het fimpje tussen aanhalingstekens gezet. Degene die het op Youtube heeft geplaatst geeft dus al aan dat het hier niet om een echt hologram gaat. Het voorbeeld dat Marco beschrijft gaat wel over een echt hologram en voor zover ik weet (ik ben geen expert) is dat ook de stand van de techniek. Vergaderen in een donkere ruimte met een nevelmachine lijkt me best spannend, maar dit is wellicht inderdaad nog niet zo geschikt voor algemeen gebruik 😉